ACTIVITY NEWS
INFORMATION
GENERAL MANAGERS
DAN & KYU LIST
REPRESENTATIVE
KATA LIST
LINKS
GUESTBOOK
STYLE LIST
ONLINE STORE
   
| CONTACT | LOGIN
 
Style List
YOKOSO KARATE-DO http://www.karatedoyokoso.nl/
Koshiki uitslag zondag 28 november 2004!
Lees hier hoe het gegaan is!

Richard Keijlewer
Vaarwel lieve Richard. Wij missen een dierbare vriend.

Update!
De agenda is bijgewerkt! Klik hier en wees er bij...

Examen
Zondag 12 december 2004 is er Examen in de Bankrashal van 11.00 uur tot 13:00 uur
Natuurlijk is ook de theorie weer een belangrijk onderdeel. Boekje kwijt? Klik hier voor een uitgebreide woordenlijst...

How to get there and Away?
Hoe kom ik bij Karatedo Yokoso? We hebben hier verschillende manieren beschreven.

We zijn er weer!
Enige tijd geleden werd de Yokoso site getroffen door een crash die haar fataal is geworden. Hierdoor werden we gedwongen op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen i.p.v. de huiskamer van Jochem!!

Het onderkomen was vrij snel geregeld, alleen door het uitvallen van de servers is er veel data verloren gegaan. Vandaar dat we hebben besloten om de site opnieuw op te bouwen. Ik zeg er maar direct bij dat we nog niet klaar zijn en dat suggesties altijd welkom zijn.

Het forum is er iets anders gaan uitzien -wat natuurlijk nog leuker gemaakt zal worden- en de werking ervan is vereenvoudigd. Het fotoalbum - helaas zijn er meerdere foto's verloren gegaan- krijgt een nieuw jasje met als belangrijke nieuwe functionaliteit: dat jullie zelf foto's kunnen plaatsen en van een verhaaltje kunnen voorzien! Wanneer een van jullie een ontbrekende foto thuis heeft dan kun je die altijd even nasturen!Waza
uke waza verdedigingstechniek(en)
uchi uke wering van binnen naar buiten
gedan barai lage wering
jodan uke hoge wering
age uke hoge wering tegen gezicht
soto uke wering van buiten naar binnen
seiken morote uke wering met beide handen samen
juji uke wering met armen gekruist
kakewake uke haak wering
shotei uke wering met achterste deel van de handpalm
hiji uke wering met elleboog
empi uke wering met elleboog
osae uke wering, waarbij de aanval naar beneden wordt gedrukt
oroshi uke wering, waarbij de aanval naar beneden wordt geslagen
shuto uke wering met zijkant van de open hand (pink kant)
haito uke wering met zijkant van de open hand (duim kant)
geri waza traptechniek(en)
mae geri voorwaartse trap
mawashi geri ronde trap
yoko geri zijwaartse trap
gin geri trap naar het kruis
tsuki waza stoottechniek(en)
seiken gebalde (gesloten) vuist
uraken achterkant van de vuist
hiraken vlakke vuist
oi tsuki stoot, waarbij hand en been elkaar volgen
jun tsuki stoot, waarbij hand en been elkaar volgen
jun overeenkomstig
oi volgen
gyaku tsuki tegenstelde stoot
morote tsuki stoot met beide handen samen
tate tsuki stoot met verticale vuist
shita tsuki opstoot
nukite steken met gestrekte vingers
uchi waza slagtechnieken
shuto uchi slag met zijkant van de hand
uraken shomen uchi voorwaartse slag met de achterkant van de vuist
uraken sayu uchi zijwaartse slag met de achterkant van de vuist
tettsui uchi slag met de buiten zijkant van de gesloten vuist
kome kami uchi slag met de buiten zijkant van de gesloten vuistKata
Kata betekent letterlijk 'vorm, model, patroon, stijl'. Kata is een verdedigingsvorm tegen veelsoortige denkbeeldige aanvallen. Het is een gestileerd gevecht tegen meerdere denkbeeldige tegenstanders. Toen er bij karatedo nog niet aan vrijvechten werd gedaan, werd kata als de hoogste oefenvorm gebruikt. Er zijn vele soorten kata's, van simpele trainingscycli, ontworpen om een speciale positie of techniek te doceren, tot volledige systemen die bijzonder ingewikkeld kunnen zijn. De meest elementaire kata's zijn de 'Pinans' (of 'Heians'). Een voorbeeld van een ingewikkelde kata is de 'Kanku Dai' kata (in Wadoryu wordt deze kata 'Ku Shanku' genoemd). De Kanku Dai kata is tevens de langste en meest intensieve kata. De oudste kata is ongetwijfeld de 'Hachi Dan Kin'.
Velen beschouwen kata als een taak die volbracht moet worden om over te gaan naar het meer opwindende vrije gevecht (Jiyu kumite). Dit is jammer, aangezien kata de belichaming is van het karatedo, namelijk leren een rustige geest (Pinan) te krijgen en die toe te passen. Beide aspecten zijn belangrijk om meester van de karatedo-kunst te worden. Sommigen gedragen zich bij een kata alsof ze een wedstrijd spelen die zo snel mogelijk gewonnen moet worden. Dit is fout. De kata is een mengeling van bewegingen, waarvan sommige snel, andere langzaam zijn. Een serie kan door een korte pauze onderbroken worden, wanneer de karateka zich de volgende bron van een denkbeeldige aanval voorstelt. Daarna volgt weer een snelle serie bewegingen, draait de karateka zijn/ haar hoofd om om een nieuw gevaar te ontdekkenen gooit zichzelf vervolgens naar voren in een warreling van bewegingen. Wanneer de karateka de kata-bewegingen uitvoert, moet hij/ zij zich volledig geven. Basis kata 'Taikyoku' betekent overigens 'het uiterste van het lichaam'. Wanneer de kata's op de juiste wijze worden uitgevoerd, komen zelfs de laagste basis kata's tot leven.

Hoewel de kata uit een 'voorgeprogrammeerde' serie karatedo-technieken bestaat, gebaseerd op de actie en reactie van denkbeeldige tegenstanders en er zelfs van tevoren vastgestelde momenten zijn waarop men de kiai moet geven, kan een karateka wanneer hij/ zij ervaring en liefde voor de kata's ontwikkeld heeft, dit toch met zijn persoonlijkheid uitdrukken.

Nog steeds is het belangrijkste onderdeel van elke karatedo-examen de kata's. Eindeloos herhalen en veel ervaring is nodig om het gevoel te krijgen dat een beweging net iets langer of korter moet worden uitgevoerd.


Kyokushinkai karatedo-stijl kent de volgende kata's:Taikyoku Sono Ichi
Taikyoku Sono Ni
Taikyoku Sono San


Pinan Shodan
Pinan Nidan
Pinan Sandan
Pinan Yodan
Pinan Godan


Tsuki no (Skino)
Geksai Dai Ichi
Geksai ShoSaifa
Sanchin
Yantsu


Tensho
Seienchin
Gayru
Sushi ho (Go ju shi ho)
Kanku (Kanku Dai)


Hachi Dan Kin (kort)
Cinto
Seipai
Taikyoku Sono Ichi Ura
Taikyoku Sono Ni Ura
Taikyoku Sono San Ura


Pinan Shodan Ura
Pinan Nidan Ura
Pinan Sandan Ura
Pinan Yodan Ura
pinan Godan Ura


Pa Tuan Chin (=lange versie "Hachi Dan Kin")


Kumite
Kumite betekent letterlijk 'oefening'. Kumite is een oefenvorm waarbij tegenstanders met elkaar de strijd aanbinden. Dus een gevecht of duel. Gecontroleerd vechten is vereist. Doel van Kumite is ondermeer de volgende karatedo-onderdelen te ontwikkelen en/ of te bevorderen: correcte timing, beheersing van de karatedo-technieken(power control), correcte afstand en de geesteshouding (mental attitude).

Kyokushinkai kumite
Tien volledig voorgeprogrammeerde kumite's. De Kyokushinkai kumite's zijn ingestudeerde gevechtshandelingen, die in de praktijk van de wedstrijd zelden voorkomen. Deze Kyokushinkai kumite's worden altijd door twee karateka's uitgevoerd en bevorderen de uitvoering van de karatedo-technieken.

Jiyu kumite
Gecontroleerd 'vrij (ongeprogrammeerd) vechten' (sparren). Oefenvorm waarbij het sparren helemaal vrij is. De toegestane technieken zijn van tevoren niet vastgesteld. Jiyu = Vrij, ongelimiteerd.

Jiyu ippon kumite
Vechten met n opdracht. Oefenvorm van een voorgeprogrammeerd 'kumite' die veel lijkt op 'vrij vechten', waarbij het gaat om te scoren van n punt (met een van tevoren afgesproken techniek), waarna men stopt en opnieuw begint.

Ippon kumite
En-stap-oefening / En-stap-kumite. Een vorm van sparren waarbij een afgesproken aanval (met n stap) wordt beantwoord op een speciale manier.

Nihon kumite
Twee-stap-oefening / Twee-stappen-kumite. Wordt in Nederland zelden nog geoefend. Een oefenvorm van sparren waarbij twee afgesproken aanvallen worden afgeslagen (met twee stappen) en daarna wordt 'gecounterd' op een ingestudeerde manier.

Sanbon kumite
Drie-stappen-oefening / Drie-stappen-kumite. Een oefenvorm van sparren waarbij drie afgesproken aanvallen worden geweerd (met drie stappen) en daarna wordt beantwoord met een counter. De tegenaanvallen (counters) dienen telkens verschillend te zijn.

Yakusoku kumite
Voorgeprogrammeerd (afgesproken) gevecht. Oefenvorm waarbij de toegestane technieken van tevoren zijn vastgesteld. Yakusoku = Afspraak, belofte, overeenkomst.


DiversenRyu = Een school of gevestigde methode van een Japanse vechtkunst.Sensei = Leraar.Kyoshi = Instructeur / Onderwijzer.Sempai = Hoogste in graad aanwezige leerling.Kohai = Leerling / Junior‑student.Shido = Coach.Shobu = Wedstrijd / Winst of verlies / Competitie / Spel.Rei = Groeten / Buigen. Het Japanse bevel om te groeten / buigen.

Het hoofd naar voren buigen door in de heupen naar voren te neigen.

Manier van groeten in alle jitsu‑ en do‑disciplines.Shinden ni rei = De groet aan de dojo uitbrengen.Shihan ni rei = De leraar groeten.

Bij sommige karatedo‑stijlen (o.a. Shorinjiryu) vanaf de 4de dan,

andere karatedo‑stijlen vanaf 6de dan of hoger.Sensei ni rei = De leraar groeten.Sempai ni rei = Hoogste in graad aanwezige leerling groeten.Otogai ni rei = Elkaar groeten / Wederzijdse groet.Seiza = Correcte zithouding. De formele geknielde houding, veel gebruikt in de Japanse vechtkunsten.Yoi = Startklaar / Klaar (gereed) gaan staan.Mokuso = Stille meditatie vr en na de karatedo‑training.Yame = Stop. Het Japanse bevel om te stoppen.

'Yame' komt van het Japanse werkwoord 'yameru' en yamuru betekent stoppen, opgeven, beindigen, ophouden.Kyu = Prestatieniveau vr de zwarte band (1ste dan of shodan).

Kyu‑graad wordt (meestal) aangegeven door een gekleurde band. Aan de bandkleur kan men de positie van de student op de ladder der vorderingen zien.Dan = Graad in krijgskunst / Stap / Trede.

Fase binnen het zwarte bandniveau te beginnen bij 1ste dan tot maximaal 10de dan.Pinan = Betekent letterlijk 'rust' of 'vrede'.

In het karatedo spreekt men van 'gemoedsrust'/'vredige gedachte'. Pinan is de naam van een groep van vijf basis karatedo kata's. Ook bekend als 'heian' in sommige karatedo‑stijlen (o.a. Shotokan). Doel van pinan is de karateka leren hoe een 'rustige geest' te krijgen.Kihon = Basis / Fundament / Standaard.

Karatedo‑basisbewegingen en basistechnieken, veel herhaald, ten einde competent te worden

DESIGNED BY

Total Visitors: 620426 - Visitor of Today: 29